Што вклучува и тестирање на доверливост на високонапонски керамички кондензатори

Вести

Што вклучува и тестирање на доверливост на високонапонски керамички кондензатори


Тестирањето на доверливоста на високонапонските керамички кондензатори, исто така познато како тестирање на стареење или тестирање на живот, опфаќа повеќе аспекти на содржината за тестирање за да се обезбеди нејзината стабилност и доверливост во практични апликации. .
 
Тестирање на сериски отпор и тестирање на отпорност на изолација: Овие тестови се користат за оценување на електричните перформанси на кондензаторите. Тестот за сериски отпор се користи за мерење на еквивалентниот сериски отпор на кондензаторите за да се обезбеди нивно нормално функционирање во колото. Тестирањето на отпорноста на изолацијата се користи за да се процени изолационите перформанси на кондензаторите за да се осигури дека тие нема да доживеат истекување во средини со висок напон.
 
Тест на истегнување: Овој тест има за цел да ја оцени цврстината на каблите на кондензаторот и лемењето на чиповите. Со симулирање на стресната ситуација на кондензаторите при реална употреба со примена на сила на истегнување, се обезбедува цврста и сигурна врска помеѓу каблите и чипот.
 
Тест за позитивна и негативна стапка на промена на температурата: Овој тест се користи за да се оцени стабилноста на перформансите на кондензаторите на различни температури. Со изложување на кондензаторот на температурен опсег од -40 °C до +60 °C и мерење на брзината на промена на неговата вредност на капацитетот, се обезбедува сигурност на кондензаторот во различни температурни средини.
 
Тест за стареење: Овој тест е долгорочен тест за работа на високонапонски керамички кондензатори под симулирани реални услови на работна средина. Нормално, работи непрекинато од 30 до 60 дена за да се тестира слабеењето на различни параметри на кондензаторот за да се оцени неговата стабилност при долготрајна употреба.
 
Тест за издржување на напон: Овој тест вклучува 24-часовен работен тест на номиналниот работен напон за да се обезбеди сигурност на кондензаторот на номиналниот напон. Дополнително, се спроведува и тест за издржување на дефектен напон, кој применува напон повисок од неговиот номинален напон на кондензаторот додека не доживее дефект. Критичниот напон пред дефектот е пробивниот напон, кој се користи за проценка на отпорната напонска способност на кондензаторите.
 
Тест за делумно празнење: Овој тест се користи за откривање на делумно празнење на кондензаторите. Со примена на висок напон и набљудување на присуството на делумно празнење, може да се проценат изолационите перформанси и стабилноста на кондензаторот.
 
Тестирање на животот: Овој тест се спроведува врз основа на тестирање за стареење, со спроведување тестови за брзо полнење и празнење на кондензатори под високофреквентна импулсна струја за да се оцени нивниот век на полнење и празнење. Со запишување на бројот на времиња на полнење и празнење, може да се добие животниот век на полнење и празнење на кондензаторот. Треба да се напомене дека евалуацијата на овој животен век се добива по долгорочно тестирање за стареење.
 
Со спроведување на овие тестови за доверливост на високонапонски керамички кондензатори, може да се обезбеди нивната стабилност и доверливост во различни работни средини, со што се задоволуваат барањата на електронските уреди за кондензатори со високи перформанси и долг животен век. Овие тестови се важен дел од процесот на развој на производи и контрола на квалитетот за производителите на кондензатори и производителите на електронска опрема.
Prev:C Следно:Y

категории

Вести

КОНТАКТИРАЈТЕ НЕ

Контакт: Одделот за продажба

Телефон: + 86 13689553728

Тел: + 86-755-61167757

Е-пошта: [заштитена по е-пошта]

Додадете: 9B2, зграда Тијанксианг, сајбер парк Тијанан, Футијан, Шенжен, ПР Ц